Eναρκτήρια συνάντηση του έργου 'ReMe-diation: μια ολιστική προσέγγιση στη βιώσιμη γεωργία'

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 έλαβε χώρα διαδικτυακά η Εναρκτήρια Συνάντηση του έργου "ReMe-diation: Ανθεκτική Μεσόγειος με μια ολιστική προσέγγιση στη βιώσιμη γεωργία: Αντιμετώπιση των προκλήσεων του νερού, του εδάφους, της ενέργειας και της βιοποικιλότητας".

Το έργο "ReMe-diation" χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Prima, το οποίο υποστηρίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία, Horizon 2020.

Αυτό το έργο έχει 5 εταίρους από τη Γερμανία (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου), την Τουρκία (Πανεπιστήμιο Άγκυρας και Πανεπιστήμιο Akdeniz), την Πορτογαλία (Πανεπιστήμιο Beira Interior) και την Ελλάδα (Πολυτεχνείο Κρήτης).

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ως εταίρο συντονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Στεφανάκης της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η εισαγωγή βιώσιμων πρακτικών και το κλείσιμο του κύκλων των αποβλήτων στη μεσογειακή γεωργία, προκειμένου να προσφέρει κοινωνικοοικονομικά (με την παρουσίαση νέων προϊόντων) και περιβαλλοντικά οφέλη (με την αύξηση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση πόρων όπως το έδαφος και το νερό) μέσω διαφορετικών μεθόδων που συμβάλλουν στη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης και στην ανάκτηση των πόρων. Το έργο περιλαμβάνει:

  • Πειράματα διακαλλιέργειας στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου ρεβίθια και φακές θα σπαρθούν το χειμώνα ανάμεσα στις σειρές των ελαιόδεντρων, ενώ φιστίκια θα χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι. Η επίδραση της ενδοκαλλιέργειας στην ποιότητα του εδάφους, την ελιά, το ελαιόλαδο και την απόδοση των καλλιεργειών θα διερευνηθεί [Πανεπιστήμιο Άγκυρας] 
  • Παραγωγή βιοεξανθρακώματος από υπολειμματική βιομάζα από φυτείες δέντρων ελιάς και φελλού και στερεό χωνεμένο υπόλειμμα των αποβλήτων θα παραχθεί στην Κρήτη από το Πολυτεχνείο Κρήτης (Ελλάδα). Θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης των Τεχνητών Υγροβιότοπων για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και εδαφοβελτιωτικό σε πειράματα καλλιεργειών.
  • Τεχνητοί Υγροβιότοποι για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που παράγονται κατά την επεξεργασία ελιών σε ελαιοτριβεία (Ελλάδα) και κατά την επεξεργασία φελλού (Πορτογαλία). Πειράματα σε πιλοτική κλίμακα θα πραγματοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Beira Interior (Πορτογαλία) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (Ελλάδα).
  • Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας: ανάλυση βιομάζας, δοκιμές προεπεξεργασίας σε εργαστηριακή κλίμακα θα πραγματοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το Πανεπιστήμιο Akdeniz στην Τουρκία. Το υγρό κλάσμα από την προεπεξεργασία θα αναλυθεί ως προς τα πολύτιμα προϊόντα όπως ζυμώσιμα σάκχαρα, φαινολικά και ολιγοσακχαρίτες.
  • Παραγωγή βιοαερίου: το δυναμικό βιοαερίου των διαφορετικών ροών στερεής οργανικής μάζας (δηλαδή ιζήματα υγρών αποβλήτων, λιγνοκυτταρινικά γεωργικά/βιομηχανικά υπολείμματα και βιομάζα καλαμιών που καλλιεργείται στους υγροτόπους) θα προσδιοριστεί πειραματικά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Γερμανία)

Συγκεντρώνοντας μια διεπιστημονική διεθνή ομάδα με ποικίλη τεχνογνωσία στις διάφορες πτυχές του έργου, το ReMe-diation επιδιώκει να παρέχει τη γνώση για τις διάφορες μεθόδους και τεχνικές για τη βελτίωση της γεωργικής απόδοσης και την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών καθώς και την επίδειξη των διαφόρων εννοιών και μεθόδων σε μια ποικιλία ενδιαφερομένων στην περιοχή της Μεσογείου. Τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις αρχές ύδρευσης/διαχείρισης αποβλήτων, τους παρόχους τεχνολογίας, τις τοπικές κοινότητες και το κοινό γενικότερα.